Przepis na Paczki z roza

Przepis na Paczki z roza

Składniki :

  • 1 kg mąki,
  • 100 g drozdzy,
  • 6 zoltek,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajo,
  • 50 ml spirytusu lub rumu,
  • 1 cytryna,
  • 100 g masla,
  • wanilia,
  • sol.
  • Lukier:
  • 250 g cukru pudru,
  • 3-4 lyzki wody,
  • sok z 1 cytryny.
  • Inne:
  • 400 g konfitury z rozy lub tartej rozy z cukrem, ewentualnie
  • konfitury z wisni, sliwek lub moreli,
  • smalec do smazenia,
  • posiekana smazona skorka pomaranczowa.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z 1 łyżka cukru, 200 g mąki i 150 ml mleka. Odstawic w
cieple miejsce na 1 godz.
2. Do wyrosnietego rozczynu dodać zoltka utarte z jajem i cukrem, reszte mleka
i mąki, sok i skorke z cytryny, alkohol, starta wanilie i szczypte soli. Wyrabiac ciasto, az bedzie lsniace i zacznie odstawac od reki. Dodać roztopione i przestudzone maslo, ponownie wyrobic, odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 15 min.
3. Formowac paczki. Nabierac łyżka porcje ciasta (ok. 40 g). Natluszczonymi
palcami formowac male krazki. Na srodku polozyc 1/2 lyzeczki osaczonych konfitur i zlepiac ciasto nad konfiturami. Ukladac, zachowujac odstepy, zlepiona strona do dolu na stolnicy posypanej maka. Przykryc paczki sciereczka,
zostawic w cieplym miejscu, by wyrosly.
4. Gdy paczki podrosna, rozgrzac smalec, wrzucic kawalek ciasta na probe. Jesli
zaraz zacznie sie rumienic, wkladac po kilka paczkow (zlepieniem do dolu),
tak by nie stykaly sie ze soba. Przykryc i smazyc na srednim ogniu, az sie
zrumienia; przewrocic, smazyc z drugiej strony juz bez przykrycia. Usmazone
paczki osaczyc na papierowych serwetkach.
5. Utrzec lukier z cukru pudru, goracej wody i soku z cytryny. Gdyby byl zbyt
gesty, dolac troche wody. Lekko ostudzone paczki polukrowac i posypac posiekana smazona skorka pomaranczowa. Zamiast lukrowac, mozna paczki posypac
cukrem pudrem.
- Paczki mozna nadziewac konfitura z wisni, sliwek lub moreli.