Przepis na Pakowaniec

Przepis na Pakowaniec

Składniki :

  • Czas przygotow. 5 godz.
  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 60 g drozdzy,
  • 120 g cukru,
  • 100 g masla,
  • 4 zoltka,
  • skorka cytrynowa,
  • wanilia,
  • 100 g rodzynkow,
  • sol.
  • Masa orzechowa i masa migdalowa:
  • po 200 g orzechow wloskich i migdalow,
  • po 200 g cukru pudru,
  • po 2 bialka,
  • wanilia.
  • Bakalie:
  • po 150 g daktyli, fig i smazonej skorki pomaranczowej,
  • 600 g konfitur (z wisni lub rozy).
  • Inne:
  • 1 jajko do posmarowania ciasta,
  • tluszcz i maka do formy.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z 1 łyżka cukru i cieplym mlekiem. Dodać 150 g mąki, wymieszac, przykryc, odstawic rozczyn w cieple miejsce do wyrosniecia. Po 1
godz do rozczynu dodać zoltka utarte z pozostalym cukrem, reszta mąki, sol i
skorke cytrynowa. Wyrobic ciasto, wlac stopione maslo, dodać oplukane i osuszone rodzynki, starta wanilie, ponownie wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
2. Zemlec orzechy i utrzec z cukrem pudrem, 2 bialkami i wanilia. Migdaly (bez
skorki) zemlec, utrzec z cukrem, bialkami i wanilia. Konfitury osaczyc, podsuszyc w piekarniku. Bakalie pokroic w paseczki.
3. Ciasto podzielic na 3 czesci. Jedna czesc ulozyc w natluszczonej i posypanej
maka formie, rozciagnac na cale dno i czesciowo na boki. Rozlozyc mase migdalowa, a na niej polowe bakalii. Przykryc warstwa ciasta, na niej rozsmarowac mase orzechowa, na tym ulozyc reszte bakalii, nakryc pozostalym ciastem,
odstawic do wyrosniecia.
4. Wyrosniete ciasto posmarowac jajem roztrzepanym w lyzce wody. Piec ok. 1
godz w temp. 180-200żC. Po ostudzeniu mozna polukrowac.