Przepis na Paluszki krucho-drożdżowe

Przepis na Paluszki krucho-drożdżowe

Składniki :

  • 25 dag (1 1/4 szklanki) mąki,
  • 6 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 dag drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta soli
  • 2 dag maku lub kminku,
  • białko do smarowania,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Dodać żółtka, jajo, śmietanę, roztarte drożdże i sól. Połączyć wszystkie składniki w dość luźne ciasto. Z ciasta uformować cienkie wałeczki, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać mąkiem lub kminkiem i pokroić w wąskie paski. Paluszki ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumienią.