Przepis na Paluszki półfrancuskie

Przepis na Paluszki półfrancuskie

Składniki :

  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 20 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 5 dag sera żółtego,
  • sól,
  • przyprawy (papryka, kminek, czarnuszka, cząber, majeranek, barbecue itp.),
  • 2 białka i odrobina tłuszczu do smarowania


Wykonanie:

Margarynę posiekać z mąką, dodać śmietanę i żółtka. Szybko wyrobić ciasto (tylko do sklejenia się składników). Wyłożyć na talerz, przykryć ściereczką i umieścić w lodówce na około 12 godzin. Schłodzone ciasto podzielić na części, rozwałkowywać prostokąty grubości 1/2 cm i szerokości około 16 cm, posmarować białkiem, posypać żółtym serem zmieszanym z solą i przyprawami. Prostokąty pokroić na paski szerokości 2 cm, ułożyć w lekko natłuszczonej brytfannie i piec na złoty kolor w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min. Najlepsze są podawane na gorąco.