Przepis na Paluszki z ciasta francuskiego

Przepis na Paluszki z ciasta francuskiego

Składniki :

  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 30 dag margaryny,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka octu,
  • sól,
  • 1/3 szklanki wody;
  • Do wykończenia:
  • 3 łyżki mąki do podsypania,
  • 2 jaja do smarowania,
  • 5 dag sera żółtego utartego na tarce,
  • przyprawy dowolne, np. papryka, bazylia, cząber, majeranek, tymianek, rozmaryn itp.


Wykonanie:

porządzić ciasto francuskie. Rozwałkować je na grubość około 1/2. cm, pokroić na pasy szerokości 2 cm i długości 10 cm, posmarować jajem wymieszanym z przyprawami, posypać serem, ułożyć na blasze i piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min.