Przepis na Pascha wielkanocna z bakaliami

Przepis na Pascha wielkanocna z bakaliami

Składniki :

  • 1 kg tłustego twarogu,
  • 10 dag masła,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 6 żółtek,
  • 40 dag (2 szklanki) cukru pudru,
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
  • 30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu).


Wykonanie:

Przygotować bakalie: namoczyć, osączyć, posiekać. Ser przepuścić przez maszynkę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzeć w misce. Stopniowo dodawać ser, żółtka z cukrem, śmietankę, przesianą wanilię lub cukier waniliowy, starannie masę ucierając. Dodać bakalie, wymieszać. Durszlak lub sito umieścić w rondlu, wyłożyć czystą podwójnie złożoną gazą, napełnić masą serową i mocno związać końce gazy. Masę przykryć nieco mniejszym talerzykiem i obciążyć 2 kg ciężarkiem. Po 2-3 godzinach babkę delikatnie wyjąć i wyłożyć na większy okrągły talerzyk, przybrać bakaliami i podawać zaraz po przyrządzeniu. Przechowywać w lodówce.