Przepis na Piegus 1

Przepis na Piegus  1

Składniki :

  • CIASTO :
  • 80 dag mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 15 dag mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1 zapach rumowy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki tłuszczu do wysmarowania formy.
  • LUKIER :
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 torebka cukru waniliowego.


Wykonanie:

Drożdże rozrobić 1/4 szklanki ciepłej wody. Mąkę przesiać, wlać drożdże, wsypać cukier i pozostawić w cieple na 40 min. Gdy drożdże podrosną, dodać sól, zapach rumowy, olej, trochę przegotowanej wody i wyrobić dobrze ciasto. Mak umyć, osączyć, dodać do ciasta i wymieszać. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce, a gdy ciasto podrośnie, jeszcze raz dobrze wyrobić.
Posmarować formę tłuszczem, przełożyć do niej ciasto i
odstawić do wystygnięcia. Piec 30-40 min w temp. 180 st.C.

LUKIER :
Mleko podgrzać z masłem, dodać cukier puder i dobrze
wymieszać. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać i polać lukrem ciepłe ciasto.