Przepis na Pierniczki całuski

Przepis na Pierniczki całuski

Składniki :

  • 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
  • 15 dag ( 1/2 szklanki) miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 20 dag (niepełna szklanka) cukru,
  • 10 dag tłuszczu (margaryny, smalcu, oliwy lub oleju słonecznikowego),
  • 1 jajo,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka korzeni mielonych lub przyprawy piernikowej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Miód zagotować z przyprawami i wrzącym zaparzyć mąkę. Masę wysiekać nożem, a po przestygnięciu połączyć z cukrem, tłuszczem, sodą i jajami. Wyrobić ciasto i rozwałkować na grubość 1/2 1 cm. Szklanką lub kieliszkiem wyciąć okrągłe pierniczki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Środek każdego pierniczka wysmarować żółtkiem. Piec 10-15 min w gorącym piekarniku.