Przepis na Pierniczki całuski
Składniki :
- 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
- 15 dag ( 1/2 szklanki) miodu naturalnego lub sztucznego,
- 20 dag (niepełna szklanka) cukru,
- 10 dag tłuszczu (margaryny, smalcu, oliwy lub oleju słonecznikowego),
- 1 jajo,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka korzeni mielonych lub przyprawy piernikowej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- tłuszcz do blachy
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Miód zagotować z przyprawami i wrzącym zaparzyć mąkę. Masę wysiekać nożem, a po przestygnięciu połączyć z cukrem, tłuszczem, sodą i jajami. Wyrobić ciasto i rozwałkować na grubość 1/2 1 cm. Szklanką lub kieliszkiem wyciąć okrągłe pierniczki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem. Środek każdego pierniczka wysmarować żółtkiem. Piec 10-15 min w gorącym piekarniku.