Przepis na Pierniczki choinkowe

Przepis na Pierniczki choinkowe

Składniki :

  • * pół litra miodu
  • * 20 dkg cukru
  • * 50 dkg mąki
  • * 2 jajka
  • * 1 łyżka przypraw korzennych
  • * 1 łyżeczka sody
  • LUKIER
  • * 1 białko
  • * 10 dkg cukru pudru
  • * sok z cytryny


Wykonanie:

* Wszystkie składniki na ciasto, ale tylko 1 jajko, zagnieść.
* Rozwałkować powstałe ciasto na posypanej mąką stolnicy i wykroić foremkami pierniczki.
* Rozbić w miseczce drugie jajko i posmarować nim pierniczki. Ułożyć na posmarowenej tłuszczem blasze.
* Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.

LUKIER
* Białko utrzeć z cukrem pudrem, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić sokiem z cytryny.
* Po ostudzeniu polać pierniki lukrem.