Przepis na Pierniczki

Przepis na Pierniczki

Składniki :

  • Czas przygotow. 2 godz.
  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 400 g miodu,
  • 400 g cukru,
  • 100 g masla,
  • 2 jaja,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 15 g proszku do pieczenia.
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżka goracej wody,
  • 2-3 lyzki soku z cytryny.
  • Inne:
  • maslo do posmarowania formy,
  • migdaly bez skorki do przybrania.


Wykonanie:

1. Rozgrzac 2 lyzki cukru, a gdy nabierze brazowej barwy zalac 2 łyżkami wody,
dodać miod i reszte cukru, zagotowac. Dodać przyprawy, ochlodzic do temp.
20żC.
2. Do mąki dodać miod, maslo, jaja i proszek do pieczenia. Zagniesc ciasto,
odstawic na 1 dzien.
3. Nastepnego dnia rozwalkowac ciasto na grubosc 5 mm. Wycinac pierniczki foremkami o roznych ksztaltach. Czesc pierniczkow przybrac migdalami.
4. Blache cienko posmarowac maslem, ulozyc na niej pierniczki, piec 10-15 min w
temp. 190żC. Upieczone zdejmowac z blachy za pomoca szerokiego noza.
5. Cukier puder utrzec z goraca woda i sokiem z cytryny. Lukrem smarowac pierniczki bez migdalow.