Przepis na Piernik 1
Składniki :
- 60 dag (3 szklanki) mąki,
- 12 dag ( 1/2 szklanki) cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
- 1-2 jaj,
- 5 dag margaryny,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- przyprawa piernikowa lub zmielone przyprawy, takie jak: cynamon, goździki, imbir, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie,
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Zagotować mleko z miodem, cukrem (2 łyżeczki cukru pozostawić) i tłuszczem. Dodać przyprawy korzenne. Gorącą mieszaninę wylać na przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i wypełnić ciastem. Piec około 60 min w ciepłym piekarniku.