Przepis na Piernik 1

Przepis na Piernik  1

Składniki :

  • 60 dag (3 szklanki) mąki,
  • 12 dag ( 1/2 szklanki) cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 1-2 jaj,
  • 5 dag margaryny,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • przyprawa piernikowa lub zmielone przyprawy, takie jak: cynamon, goździki, imbir, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Zagotować mleko z miodem, cukrem (2 łyżeczki cukru pozostawić) i tłuszczem. Dodać przyprawy korzenne. Gorącą mieszaninę wylać na przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i wypełnić ciastem. Piec około 60 min w ciepłym piekarniku.