Przepis na Piernik 2

Przepis na Piernik  2

Składniki :

  • 1 kg (5 szklanek) mąki,
  • 50 dag miodu sztucznego lub naturalnego,
  • 4 jaja,
  • 13 dag margaryny,
  • 50 dag (2 szklanki) cukru,
  • 10 dag (5 łyżek) cukru na karmel,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 opakowania przyprawy piernikowej,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • bakalie,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Sporządzić karmel z 5 łyżek cukru (rozprowadzić bardzo małą ilością wody), dodać miód, rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, wymieszać z przyprawą piernikową. W mleku rozpuścić sodę oczyszczoną, wlać do sporządzonej mieszaniny żółtek z innymi składnikami, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i karmel z miodem. Dokładnie wymieszać. Dodać pianę, bakalie delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję lejącą. Wlać do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek. Piec ponad godzinę w ciepłym piekarniku.