Przepis na Piernik bez jajek

Przepis na Piernik bez jajek

Składniki :

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego,
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki przyprawy dla pierników.
  • Do przygotowania formy:
  • 1 łyżka margaryny,


Wykonanie:

2 łyżki bułki tartej
Mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę do pierników dokładnie wymieszać. Dżem utrzeć z olejem i ciepłym mlekiem. Podczas ucierania dodawać stopniowo mąkę. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C.