Przepis na Piernik bez korzeni

Przepis na Piernik bez korzeni

Składniki :

  • 60 dag (3 szklanki) mąki,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 1 jajo,
  • 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki kakao, kawy marago lub kawy inki,
  • 1 czubata łyżka sody,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Mleko zagotować z kakao lub kawą, ostudzić. Miód rozgrzać z olejem i cukrem, ostudzić i wlać do przesianej mąki wymieszanej z sodą. Dokładnie wymieszać, dodać jajo i mleko. Ciasto ucierać do uzyskania jednolitej masy, umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 60 min w ciepłym piekarniku.