Przepis na Piernik bez miodu 2

Przepis na Piernik bez miodu  2

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki pszennej,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżeczka mielonych korzeni lub przyprawy piernikowej,
  • 5 dag smalcu lub oleju,
  • szklanka wody
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

10 płaskich łyżek cukru utrzeć do białości z żółtkami i tłuszczem. Resztę cukru mocno zrumienić na karmel, dodać korzenie i zagotować ze szklanką wody. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Roztwór karmelu i korzeni dodawać stopniowo do mąki, wciąż ucierając. Masę wymieszać dokładnie z utartymi żółtkami i tłuszczem. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ostrożnie z ciastem. Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w ciepłym piekarniku 50-60 min.