Przepis na Piernik bez miodu (na karmelu) 1

Przepis na Piernik bez miodu (na karmelu)  1

Składniki :

  • 80 dag (4 szklanki) mąki,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 50 dag (2 szklanki) cukru,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej lub zmielonej przyprawy,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Przygotować karmel ze szklanki cukru, rumieniąc cukier na suchej patelni i mieszając z 4 łyżkami wrzącej wody. Jaja utrzeć z cukrem, dodać sodę i przyprawy korzenne. Następnie w trakcie ucierania, dodawać po trochu przesianą mąkę i śmietanę. Ciasto połączyć z karmelem, umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec około 60 min w ciepłym piekarniku.