Przepis na Piernik dojrzewający 2 tygodnie

Przepis na Piernik dojrzewający 2 tygodnie

Składniki :

  • 60 dag (3 szklanki) mąki,
  • 13 dag margaryny,
  • 25 dag (1 szklanka) cukru,
  • 8 dag (4 łyżki) cukru na karmel,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 duże lub 2 małe jaja,
  • 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
  • przyprawa piernikowa,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy


Wykonanie:

Cukier zrumienić na karmel. Dodać miód, margarynę oraz cukier i stale mieszając rozpuścić. Po ostygnięciu stopniowo dodawać przesianą mąkę, jaja i przyprawy, wlać mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do kamiennego garnka. Garnek przykryć pergaminem, obwiązać i odstawić do lodówki na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 50-60 min w ciepłym piekarniku.