Przepis na Piernik dojrzewający 2 tygodnie
Składniki :
- 60 dag (3 szklanki) mąki,
- 13 dag margaryny,
- 25 dag (1 szklanka) cukru,
- 8 dag (4 łyżki) cukru na karmel,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 duże lub 2 małe jaja,
- 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
- przyprawa piernikowa,
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Cukier zrumienić na karmel. Dodać miód, margarynę oraz cukier i stale mieszając rozpuścić. Po ostygnięciu stopniowo dodawać przesianą mąkę, jaja i przyprawy, wlać mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto dokładnie wymieszać i przełożyć do kamiennego garnka. Garnek przykryć pergaminem, obwiązać i odstawić do lodówki na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec 50-60 min w ciepłym piekarniku.