Przepis na Piernik na piwie

Przepis na Piernik na piwie

Składniki :

  • * 35 dkg miodu
  • * 15 dkg margaryny
  • * 30 dkg cukru
  • * 5 jajek
  • * 1 szklanka piwa
  • * 1,5 paczki przypraw do piernika
  • * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * 30 dkg bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, daktyle, figi, smażona skórka pomarańczowa, suszone śliwki
  • * tarta bułka do posypania formy


Wykonanie:

* Rondel z miodem wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i podgrzać.
* Margarynę zalać gorącym miodem. Utrzeć dodając cukier i żółtka. Wlać szklankę piwa. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wsypać bakalie i wszystko wymieszać.
* Ubić na sztywno pianę i delikatnie połączyć z masą piernikową.
* Dwie podłużne formy wyłożyć natłuszczonym pergaminem i obsypać tartą bułką. Wypełnić ciastem.
* Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.