Przepis na Piernik pospolity

Przepis na Piernik pospolity

Składniki :

  • MĄKA 40 dag
  • CUKIER 10 dag
  • MIÓD 25 dag
  • MASŁO 2 łyżki
  • JAJKA 2
  • MLEKO 1/2 szklanki
  • SODA 1 łyżeczka
  • GOŹDZIKI
  • CYNAMON
  • AROMAT
  • Uwagi: Mąka - pszenna lub żytnia - pytlowa,
  • miód - naturalny lub sztuczny,
  • masło - margaryna lub olej,
  • goździki,
  • cynamon,
  • ziele angielskie = 1-2 łyżeczki korzeni,
  • zapach - po parę kropli zamiast skórki cytrynowej i pomarańczowej.


Wykonanie:

Mąkę utrzeć z tłuszczem, jajkami i cukrem. Miód podgrzać, lekko zrumienić i gorący dodać do utartej masy. Wlać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dodać utłuczone i przesiane przez sito korzenie, zapachy i mleko. Ciasto powinno mieć gęstość dobrej śmietany. Wyrobioną dokładnie masę odstawić na 4-5 godzin (w tym czasie następuje fermentacja). Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lub formę, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. ostrożnie próbując drewnianym patyczkiem (patyczek musi być suchy), czy dobrze wypieczone. Wsytudzony piernik można przekrajać i przełożyć marmoladą lub jakąś masą (kremem).