Przepis na Piernik staropolski

Przepis na Piernik staropolski

Składniki :

  • CIASTO :
  • 0,5 l. miodu,
  • 2 niepełne szklanki cukru,
  • 1 kostka margaryny lub smalcu,
  • 1 kg. i 1 szklanka mąki tortowej,
  • 3 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • szczypta soli.
  • PRZYPRAWY :
  • po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru,
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu i gożdzików,
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao.
  • BAKALIE :
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub
  • mieszanych,
  • 1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej
  • na cukrze,
  • 1/2 szklanki rodzynek.


Wykonanie:

Miód, cukier i tłuszcz włożyć do garnka, powoli podgrzewać, stale mieszając, aż wszystkie składniki się
połączą. Następnie masę ochłodzić i dodać do niej mąkę,
jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyć i osączyć. Ciasto dobrze wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać bakalie. Uformować
kulę, włożyć ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryć folią plastykową i okryć
podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odłożyć do leżakowania na 3 tygodnie w chłodne miejsce (np. na oknie, w spiżarni), ale nie do lodówki.
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ciasto wyłożyć warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st.C.
Po upieczeniu i ostudzeniu placek owinąć w ściereczkę i
odstawić na 7-10 dni, aż ciasto zmięknie. Piernik przekroić na 2-3 warstwy, przełożyć dobrymi powidłami lub masą orzechową i polać polewą czekoladową.