Przepis na Piernik z bakaliami

Przepis na Piernik z bakaliami

Składniki :

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 5-6 jajek
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g rodzynków
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej


Wykonanie:

W makutrze utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo żółtka i miód. Następnie dodać przyprawę do pierników, śmietanę oraz polewę mąki zmieszanej z sodą oczyszczoną. UBić sztywną pianę z białek, dodać ją do ciasta, wsypać jednocześnie pozostałą mąkę zmieszaną z bakaliami i dokładnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do dwóch wąskich foremek wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Piec około 1 godziny w średnio gorącym piekarniku /180 st. C./. Po ostygnięciu polać polewą czekoladową i od razu posypać orzechami lub wiórkami kokosowymi.