Przepis na Piernik z marchwi

Przepis na Piernik z marchwi

Składniki :

  • Czas przygotow. 2 godz.
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g marchwi,
  • 350 g brazowego cukru,
  • 100 g masla,
  • 4 jaja,
  • 15 g przyprawy do piernika,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • starta skorka i sok z 2 cytryn.
  • Inne:
  • maslo i maka do formy.


Wykonanie:

1. Marchew obrać, opłukać, zetrzec na tarce z malymi otworami. Cytryny umyc,
zetrzec skorke i wycisnac sok.
2. Utrzec maslo z zoltkami, dodać cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, sok
i skorke z cytryn, marchew i polowe mąki. Bialka ubic na sztywna piane i dodać do masy z reszta mąki.
3. Wlac ciasto do tortownicy natluszczonej i obsypanej maka. Piec w temp. 190żC
ok. 1 godz. Ostudzony piernik mozna polukrowac.
- Do ciasta mozna dodać posiekana drobno skorke pomaranczowa i 100 g obranych
i zmielonych migdalow.