Przepis na Piernik z orzechami

Przepis na Piernik z orzechami

Składniki :

  • Czas przygotow. 2 godz.
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g miodu,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masla,
  • 100 ml piwa,
  • 100 g orzechow,
  • 5 jaj,
  • 15 g przyprawy do piernika,
  • 10 g proszku do pieczenia.
  • Inne:
  • maslo i maka do formy.


Wykonanie:

1. Rozgrzac 2 lyzki cukru, a gdy nabierze brazowej barwy zalac piwem, dodać
miod, zagotowac. Dodać przyprawy, ochlodzic do temp. 20żC.
2. Utrzec maslo z reszta cukru, dodać zoltka, polowe ochlodzonego piwa z miodem, proszek do pieczenia, polowe mąki. Wymieszac.
3. Bialka ubic na sztywna piane i dodać do ciasta z reszta mąki, pokrojonymi na
kawalki orzechami i piwem z miodem.
4. Ciasto wlozyc do formy na keks, natluszczonej i obsypanej maka. Piec w temp.
190żC ok. 1 godz.
- Make pszenna mozna wymieszac pol na pol z maka zytnia lub utartym zytnim
chlebem. Do ciasta mozna dodać 100 g obranych i zmielonych migdalow i posiekana skorke pomaranczowa.