Przepis na Pierniki korzenne z polewą miętową

Przepis na Pierniki korzenne z polewą miętową

Składniki :

  • 35 dag mąki pszennej,
  • 35 dag cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 12,5 dag czekolady,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej;
  • Do przygotowania formy:
  • 2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia;
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki likieru miętowego.


Wykonanie:

Przygotowć ciasto:
czekoladę zetrzeć na tarce o małych otworach. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, jajka, pszenną mąką, proszek do pieczenia czekoladę oraz przyprawy korzenne. Ciasto dokładnie wyrobić. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną lub wyłożyć na blachę i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C. Po ostudzeniu pokroić ciasto na trójkąty lub wyciąć z niego foremką gwiazdki.
Przygotować lukier:
cukier puder zmiksować z likierem i taką ilością wody, aby powstał gęsty lukier. Gotowe pierniczki polukrować.