Przepis na Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkami

Przepis na Pierożki drożdżowe z czarnymi porzeczkami

Składniki :

  • 40 dag (2 szklanki) mąki,
  • 4 dag drożdży,
  • 2 jaja,
  • 5 dag (3 łyżki) cukru szczypta soli,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 13 dag margaryny,
  • kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych odcedzonych z soku,
  • 1 łyżka tartej bułki,
  • cukier do porzeczek do smaku,
  • białko do smarowania pierożków,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski razem z rozkruszonymi drożdżami i stopionym ciepłym tłuszczem. Dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć czystą ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, rozwałkować prostokąt grubości około 1/2 cm i podzielić na kwadraty o boku 8-10 cm Na środku każdego kwadratu kłaść porzeczki wymieszane z cukrem i tartą bułką. Rogi kwadratu zlepiać na wierzchołku. Pierożki układać dość luźno na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować je rozbitym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 min.