Przepis na Placek drozdzowy z owocami i kremem

Przepis na Placek drozdzowy z owocami i kremem

Składniki :

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 40 g drozdzy,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masla,
  • 4 zoltka,
  • starta skorka z 1 cytryny,
  • sol.
  • Krem:
  • 4 jaja,
  • 100 g cukru,
  • 250 ml smietanki 30%,
  • wanilia.
  • Inne:
  • 700 g moreli,
  • tluszcz i maka do formy.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z 1 łyżka cukru i cieplym mlekiem, dodać 150 g mąki, wymieszac, przykryc, odstawic rozczyn na 1 godz w cieple miejsce. Do wyrosnietego rozczynu dodać zoltka utarte z pozostalym cukrem, reszta mąki, sol i
skorke cytrynowa. Wyrobic ciasto, wlac stopione maslo, ponownie wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
2. Morele umyc, usunąć pestki. Ciasto wlozyc na blache posmarowana tluszczem i
posypana maka. Natluszczonymi palcami rozciagnac ciasto na cala blache. Morele ulozyc na ciescie skorkami w dol. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Jaja ubic z cukrem. Wymieszac ze smietana, starta wanilia. Wylac mase na owoce. Piec ok. 40 min w temp. 180żC.
- Placek mozna tez upiec z brzoskwiniami, wisniami lub jagodami.