Przepis na Placek drozdzowy z porzeczkami

Przepis na Placek drozdzowy z porzeczkami

Składniki :

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 40 g drozdzy,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masla,
  • 4 zoltka,
  • sol.
  • Inne:
  • 500 g porzeczek,
  • 3 zoltka,
  • 120 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • tluszcz i maka do formy.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z 1 łyżka cukru i cieplym mlekiem, dodać 150 g mąki, wymieszac, przykryc, odstawic rozczyn na 1 godz w cieple miejsce. Do wyrosnietego rozczynu dodać zoltka utarte z pozostalym cukrem, reszta mąki, i
szczypte soli. Wyrobic ciasto, wlac stopione maslo, ponownie wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
2. Porzeczki opłukać, usunąć galazki. Zoltka utrzec z cukrem, wymieszac z cukrem waniliowym i porzeczkami. Odlozyc 1/3 ciasta do dekoracji, a reszte rozciagnac natluszczonymi palcami na calej powierzchni blachy posmarowanej
tluszczem i posypanej maka.
3. Na ciesto wylac mase z zoltek i porzeczek. Z odlozonego ciasta uformowac waleczki i ulozyc kratke na ciescie. Piec ok. 40 min w temp. 180żC.