Przepis na Placek drozdzowy z serem

Przepis na Placek drozdzowy z serem

Składniki :

  • Czas przygotow. 4 godz.
  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 40 g drozdzy,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masla,
  • 4 zoltka,
  • 1 łyżka startej skorki z cytryny,
  • sol.
  • Inne:
  • 500 g twarogu,
  • 5 jaj,
  • 50 g masla,
  • 150 g cukru pudru,
  • 3 lyzki skorki pomaranczowej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta,
  • tluszcz i maka do formy.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z 1 łyżka cukru i cieplym mlekiem, dodać 150 g mąki, wymieszac, przykryc, odstawic rozczyn na 1 godz w cieple miejsce. Do wyrosnietego rozczynu dodać zoltka utarte z pozostalym cukrem, reszta mąki, sol i
skorke cytrynowa. Wyrobic ciasto, wlac stopione maslo, ponownie wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
2. Twarog zemlec, polaczyc z roztartym maslem, dodać zoltka utarte z cukrem,
cukier waniliowy, skorke pomaranczowa, delikatnie wymieszac z ubita na
sztywno piana z bialek.
3. Odlozyc 1/3 ciasta do dekoracji, a reszte rozciagnac na calej powierzchni
blachy posmarowanej maslem i posypanej maka. Na ciescie rozsmarowac mase serowa.
4. Z odlozonego ciasta uformowac waleczki, po czym ulozyc kratke na serze, ponownie odstawic do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto posmarowac zoltkiem roztrzepanym z woda. Piec ok. 45 min w temp. 180-200żC.