Przepis na Placek drożdżowy ze śliwkami lub jabłkami

Przepis na Placek drożdżowy ze śliwkami lub jabłkami

Składniki :

  • 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki,
  • 15 dag (8 łyżek) cukru,
  • 15 dag margaryny,
  • 5 dag drożdży,
  • 4 żółtka,
  • szklanka mleka,
  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) lub jabłek,
  • cukier puder do posypania ciasta,
  • tłuszcz do formy


Wykonanie:

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, letnie mleko i wyrobić ciasto. Po jakimś czasie wlać roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i uformować placek w kształcie blachy. Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem. Owoce umyć. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych pokroić na kawałki i ułożyć na powierzchni ciasta. Śliwki przeciąć, pozbawić pestek i ułożyć na powierzchni ciasta (skórką do ciasta). Ciasto nakryć i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec 50-60 min w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.