Przepis na Placek drozdzowy ze sliwkami

Przepis na Placek drozdzowy ze sliwkami

Składniki :

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 40 g drozdzy,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masla,
  • 4 zoltka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • sol.
  • Inne:
  • 1 kg sliwek,
  • cukier puder do posypania placka,
  • tluszcz i maka do formy.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z 1 łyżka cukru i cieplym mlekiem, dodać 150 g mąki, wymieszac, przykryc, odstawic rozczyn na 1 godz w cieple miejsce. Do wyrosnietego rozczynu dodać zoltka utarte z pozostalym cukrem, reszta mąki, sol i
cukier waniliowy. Wyrobic ciasto, wlac stopione maslo, ponownie wyrobic, odstawic do wyrosniecia.
2. Sliwki umyc, usunąć pestki. Ciasto wlozyc na blache posmarowana tluszczem i
posypana maka. Natluszczonymi palcami rozciagnac ciasto na cala blache. Sliki ulozyc na ciescie skorkami w dol. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Piec ok. 40 min w temp. 180żC. Gorace ciasto posypac cukrem pudrem.
- Placek mozna tez upiec z brzoskwiniami, wisniami, jagodami oraz obranymi i
pokrojonymi na kawalki gruszkami i jablkami.