Przepis na Placek francuski z morelami i pianka

Przepis na Placek francuski z morelami i pianka

Składniki :

  • Ciasto francuskie:
  • 125 g mąki,
  • 125 g masla,
  • 60 ml zimnej wody,
  • 1 lyzeczka octu,
  • sol.
  • Inne:
  • 300 g moreli,
  • 3 bialka,
  • 250 g cukru pudru.


Wykonanie:

1. Przygotowac ciasto: do przesianej mąki dodać sol, wlac zimna wode wymieszana
z octem. Zagniesc i wyrobic gladkie ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc
i wstawic do lodowki na 30 min. Po wyjeciu rozwalkowac na kwadrat o boku ok.
20 cm, tak by warstwa ciasta przy brzegach byla 3 razy ciensza niz w srodku.
Maslo podzielic na male kawalki, ulozyc na srodku ciasta, brzegi zagiac do
wewnatrz jak koperte. Wstawic na 15 min do lodowki. Rozwalkowac na prostokat
o wymiarach 20x60 cm, zlozyc potrojnie i ponownie rozwalkowac na prostokat.
Jeszcze raz zlozyc potrojnie i odstawic na 15 min w chlodne miejsce. Czynnosc te powtorzyc jeszcze 3 razy.
2. Ciasto rozwalkowac na grubosc 7 mm, ulozyc na blasze. Piec 15-20 min w temp.
220-240żC.
3. Morele umyc, osuszyc, przekroic na pol, usunąć pestki. Smazyc ze 100 g cukru
15 min.
4. Bialka ubic z reszta cukru na sztywna piane. Na upieczony placek nalozyc
przesmazone morele i przykryc piana z bialek. Piec w temp. 160żC, az sie
piana lekko przyrumieni.
- Placek z pianka mozna upiec rowniez z innymi owocami lub konfitura.