Przepis na Placek gruszkowy

Przepis na Placek gruszkowy

Składniki :

  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • sol.
  • Syrop:
  • 150 g cukru pudru,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 gozdzik,
  • cynamon.
  • Inne:
  • 1 kg gruszek,
  • cukier puder do posypania placka.


Wykonanie:

1. Maslo posiekać z maka, dodać cukier, żółtko i szczypte soli. Zagniesc ciasto
i owiniete w folie wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5-6 mm, wylozyc nim forme na tarte
lub tortownice. Piec ok. 10 min w temp. 200żC. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.
3. Gruszki obrać, przekroic, usunąć gniazda nasienne, skropic sokiem cytrynowym. Polowe pokroic w plastry, a druga polowe posiekać.
4. Zagotowac 200 ml wody z cukrem pudrem, goździkiem i szczypta cynamonu. Po 15
min usunąć gozdzik i do syropu wrzucic posiekane gruszki. Gotowac, az powstanie miekka, gesta masa.
5. Na podpieczonym spodzie rozlozyc mase, na niej ulozyc plasterki gruszek.
6. Piec ok. 30 min w temp. 160-180żC. Cieply placek posypac cukrem pudrem.