Przepis na Placek makowy

Przepis na Placek makowy

Składniki :

  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • sol.
  • Masa makowa:
  • 250 g maku,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 lyzki miodu,
  • 2 lyzki masla,
  • 3 lyzki posiekanej smazonej skorki pomaranczowej,
  • 3 lyzki rodzynkow,
  • 2 bialka.
  • Lukier:
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżka rumu lub soku z cytryny.


Wykonanie:

1. Maslo posiekać z maka, dodać cukier, żółtko i szczypte soli. Zagniesc ciasto
i owiniete w folie wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5-6 mm, wylozyc nim forme na tarte
lub tortownice. Piec ok. 10 min w temp. 200żC. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.
3. Mak opłukać, odcedzic, zalac wrzatkiem, gotowac 15 min. Znowu odcedzic, zemlec 3 razy.
4. Rozgrzac maslo, wlozyc mak, cukier, miod, polowe skorki pomaranczowej i polowe rodzynkow. Smazyc, mieszajac, 10 min. Ostudzic, dodać bialka, wymieszac. Nalozyc mase na podpieczony spod. Piec ok. 30 min w temp. 160-180żC.
5. Cukier utrzec z rumem lub sokiem z cytryny na gladka mase. Na ostudzonym
placku zrobic kratke z lukru i obsypac pozostalymi bakaliami.