Przepis na Placek z bananami
Składniki :
- CIASTO
- * 25 dkg mąki krupczatki
- * 15 dkg masła
- * 12 dkg cukru pudru
- * żółtko
- * 25 g rumu
- NADZIENIE
- * 6 bananów
- * sok z cytryny
Wykonanie:
CIASTO
* Mąkę wymieszać z posiekanym masłem i cukrem. Dodać żółtko i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, tworząc kulę.
* Ciasto włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
* Po tym czasie ciasto rozwałkować.
* Wyłożyć nim okrągłą formę o karbowanych ścianbkach. Nakłuć gęsto widelcem, aby spód nie wybrzuszył się .
* Piec ok. 30 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.
KREM
* Mąkę wymieszać z cukrem. Rozprowadzić zimnym mlekiem (pół szklanki) na gładką masę. Zagotować na małym ogniu, dolewając resztę mleka
* Żółtka wymieszać z cukrem. Powoli dodawać gorącą masą, stale mieszając.
* Garnuszek z kremem wstawić do garnka z gorącą wodą, aby garnuszek pływał. Krem nadal mieszać. Trzymać na ogniu (duży garnek) aż do zgęstnienia kremu.
* Ostudzić.
* Obrane ze skóry banany pokroić w plasterki. Polać sokiem z cytryny i wymieszać.
* Ułożyć warstwę bananów na upieczonym spodzie. Przykryć warstwą kremu. Następnie położyć drugą warstwę bananów i ponownie przykryć kremem.
* Ciasto przybrać plasterkami bananów. Najlepiej ułożyć je dookoła brytfanki - w wieniec.