Przepis na Placek z galaretka sliwkowa

Przepis na Placek z galaretka sliwkowa

Składniki :

  • Czas przygotow. 1,5 godz.
  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • sol.
  • Galaretka:
  • 1 kg sliwek,
  • 150 g cukru pudru,
  • 20 g zelatyny,
  • 50 ml likieru sliwkowego lub sliwowicy,
  • 50 g dzemu sliwkowego.


Wykonanie:

1. Maslo posiekać z maka, dodać cukier, żółtko i szczypte soli. Zagniesc ciasto
i owiniete w folie wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5-6 mm, wylozyc nim forme na tarte
lub tortownice. Piec ok. 15 min w temp. 200żC. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.
3. Sliwki opłukać, rozciac na pol, usunąć pestki. Zagotowac 100 ml wody ze 150
g cukru pudru. Do syropu wrzucic sliwki, gotowac, az sie czesciowo rozgotuja. Ostudzic, wlac likier.
4. Zelatyne namoczyc w 2 łyżkach wody. Podgrzac, a gdy sie zagotuje, wlac do
masy sliwkowej, wymieszac.
5. Upieczony spod posmarowac dzemem sliwkowym, oblac zastygajaca masa sliwkowa.
- Placek mozna upiec z galaretka z moreli, malin, pomarancz i zurawin.