Przepis na Placek z kremem czekoladowym

Przepis na Placek z kremem czekoladowym

Składniki :

  • Ciasto:
  • 150 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • sol.
  • Krem:
  • 100 g tartej czekolady,
  • 300 ml mleka,
  • 2 zoltka,
  • 2 lyzki cukru pudru,
  • 200 ml smietanki 30%,
  • 20 g zelatyny.


Wykonanie:

1. Maslo posiekać z maka, dodać cukier, żółtko i szczypte soli. Zagniesc ciasto
i owiniete w folie wlozyc na 30 min do lodowki.
2. Ochlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5-6 mm, wylozyc nim forme na tarte
lub tortownice. Piec ok. 15 min w temp. 200żC. Ostudzic, nie wyjmujac z formy.
3. Zoltka utrzec z cukrem pudrem. Mleko zagotowac, wymieszac z czekolada, wlac
do zoltek. Ubijac na parze, az zgestnieje. Zdjac z ognia, ubijac dalej, az
ostygnie.
4. Zelatyne rozpuscic w 2 łyżkach wody. Zagotowac, wlac do masy czekoladowej,
wymieszac.
5. Ubic na piane 200 ml smietanki. Polowe dodać do masy. Wylac mase na spod i
wlozyc do lodowki na 4 godz.
6. Pozostala bita smietanka przybrac ochlodzony placek.