Przepis na Placek z wiśniami

Przepis na Placek z wiśniami

Składniki :

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • 6 łyżek mąki,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (lub 4 łyżki ciemnego kakao, ale wtedy tylko 4 łyżki mąki),
  • paczuszka cukru waniliowego,
  • 5-6 łyżek cukru (do smaku, niektórzy wolą bardziej słodko).
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg wiśni,
  • cukier,
  • 2 szklanki kremówki (można też ubić 2 paczki Śnieżki wg przepisu na opakowaniu, wtedy potrzeba około 1.5 szklanki mleka),
  • cukier waniliowy.
  • Aha, jeszcze paczuszka żelatyny.


Wykonanie:

Zaczynamy od umycia i wypestkowania wiśni, ale jak nie mamy czasu na drylowanie, to można też zostawić pestki, koniecznie uprzedzając o tym przed jedzeniem :-) Zasypujemy wiśnie cukrem, i odstawiamy - niech puszczą sok. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Ciasto robimy jak biszkopt, tzn. najpierw ucieramy żółtka z cukrem, potem dosypujemy mąkę i kakao lub utartą czekoladę, ubijamy na sztywno pianę z białek, po czym wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na prostokątną blachę, posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Pieczemy około 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180st.C). Gdy już ciasto jest upieczone, zostawiamy do ostudzenia. Powinno mieć owo ciasto około 2 cm grubości, czasem wyrasta bardziej, to zależy od tego, jak dobrze się utarło biszkopt. Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym (lub przyrządzamy Śnieżkę). Żelatynę rozpuszczamy podgrzewając. Jeżeli wiśnie puściły zbyt mało soku, można dolać jakieś pół szklanki wody i chwilkę je pogotować. Gdy sok jest za kwaśny, dosłodzić wg własnego uznania. Dodajemy żelatynę i odstawiamy w chłodne miejsce. I teraz finał: na cieście rozsmarowujemy równą warstwą bitą śmietanę. Można wcześniej ciasto nakropić sokiem wiśniowym, można wiśniówką, ale można też i bez nakrapiania. Gdy galaretka z wiśniami zaczyna zastygać, rozkładamy ją równomiernie na warstwie bitej śmietany, wstawiamy do lodówki, czekamy aż zastygnie, wyjmujemy, kroimy w kwadraty i jemy.
Smacznego! :-)