Przepis na Pomarańczowe płatki

Przepis na Pomarańczowe płatki

Składniki :

  • ("Tuiles a l'Orange")
  • 200g cukru pudru
  • 100g migdałowych płatków
  • 50g mąki
  • pomarańcza
  • 100g masła
  • przygotowanie - 15 min.,
  • gotowanie 10 minut.


Wykonanie:

W dużym naczyniu wymieszać mąkę i cukier, dodać nieco startej skórki z pomarańczy (według uznania) oraz sok z pomarańczy. Następnie dolać stopione masło, lekko ciepłe. Wrzucić migdały-płatki. Obficie wysmarować blachę masłem. Najlepsza byłaby blacha pokryta teflonem. Włożyć ją na kilka minut do lodówki. Następnie kłaść na niej małe kupki ciasta, w dużych od siebie odstępach. Rozpłaszczyć je delikatnie przy pomocy wilgotnego widelca. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210 stopni. Jak tylko ciasteczka 'nabiorą rumieńców', wyjąć je delikatnie przy pomosy łopatki. Następnie ułożyć na folii aluminiowej i rulując ją zgnieść je lekko, aby przybrały kształt płatków. Płatki należy wyjąć z folii, jak wystygną.
Szef restauracji Hotelu Bristol w Paryżu radzi, aby podawać je do szampana.