Przepis na Precelki z makiem

Przepis na Precelki z makiem

Składniki :

  • 30 dag mąki (1 1/2 szklanki),
  • 13 dag margaryny,
  • 10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
  • 15 dag maku,
  • 3 jaja,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany lub kwaśnego mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy


Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z tłuszczem. Dodać 2 jaja, cukier puder śmietanę i połowę maku. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce (około 30 min). Uformować wałeczki o średnicy 1/2 cm, pokroić na kawałki długości około 10 cm i zwinąć w ósemki. Precelki posmarować rozmąconym jajem, posypać mąkiem i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor.