Przepis na Profitrolki

Przepis na Profitrolki

Składniki :

  • Ciasto ptysiowe:
  • 200 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 5 jaj,
  • 250 ml wody,
  • sol.
  • Sos czekoladowy:
  • 100 g czekolady,
  • 150 ml mleka,
  • 2 zoltka,
  • 1 łyżka masla,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.
  • Inne:
  • 400 ml lodow waniliowych.


Wykonanie:

1. Przygotowac ciasto: zagotowac wode z maslem i szczypta soli. Na wrzacy plyn
wsypac przesiana make i szybko ucierac na malym ogniu. Gdy ciasto bedzie
gladkie, lsniace i zacznie odstawac od scianek garnka, zdjac z ognia i lekko
ostudzic. Wbijac po jednym jaju, przez caly czas ucierajac, az ciasto zupelnie ostygnie.
2. Ciasto przelozyc do szprycy. Wyciskac ptysie na lekko posmarowana blache, w
duzych odstepach. Ciasto mozna rowniez formowac łyżka.
3. Piec 15-20 min w ogrzanym piekarniku w temp. 180-200żC (przez pierwsze 10
min nie otwierac piekarnika).
4. Czekolade zetrzec na tarce i roztopic w garnku na parze. Dodać maslo, wymieszac. Mleko zagotowac, po czym wlac cienkim strumieniem do czekolady, stale
mieszajac. Zoltka utrzec z cukrem waniliowym. Czekolade z mlekiem wlewac powoli do zoltek, przez caly czas ucierajac.
5. Upieczone ptysie ostudzic, przekroic i do kazdego wlozyc kulke lodow.
6. Ulozyc na talerzykach, polac goracym sosem czekoladowym, od razu podawac.
- Do sosu mozna dolac kieliszek rumu lub koniaku, sos mozna zrobic na wodzie
lub na smietance zamiast na mleku. Do jaj mozna dodać wiecej cukru.