Przepis na Ptysie w czekoladzie

Przepis na Ptysie w czekoladzie

Składniki :

  • Ciasto:
  • 125 ml wody,
  • 125 ml mleka,
  • 125 g mąki,
  • 5 łyżek masla,
  • 2 lyzki cukru pudru,
  • 4 jaja,
  • szczypta soli,
  • tluszcz do nasmarowania blachy.
  • Dodatki:
  • 300 g lodow waniliowych,
  • 300 g bitej śmietany,
  • 250 g sosu czekoladowego (przepis "nalesniki z sosem czekoladowym" w dziale "desery").


Wykonanie:

1. Mleko wymieszane z woda zagotowac na wolnym ogniu wraz z maslem, cukrem i
odrobina soli. Zdjac z ognia, dodać przesiana make, wymieszac energicznie,
wstawic na maly ogien i mieszac intensywnie ok. 1 min.
2. Naczynie z ciastem ponownie zdjac z ognia. Wbic 2 jaja, wymieszac, po czym
wbic reszte jaj i wymieszac ponownie. Mieszac dalej, drewniana łyżka, poki
ciasto nie stanie sie gladkie i lsniace.
3. Gotowe ciasto wyciskac na natluszczona blache, formujac kulki o srednicy 4-5
cm i zachowujac miedzy nimi odstep ok. 5 cm. Piec 15 min w nagrzanym do
temp. 180żC piekarniku na zloty kolor. Studzic w otwartym piekarniku, po
czym oziebic w lodowce.
4. Schlodzone ptysie przekroic ostrym nozem i zdjac wierzchy. Na kazdy nalozyc
duza kulke lodow, a na nie porcje bitej śmietany. Polac sosem czekoladowym i
podawac.