Przepis na Ptysie z masą z poziomek

Przepis na Ptysie z masą z poziomek

Składniki :

  • Ciasto:
  • 18 dag mąki,
  • 8 dag masła lub margaryny,
  • 1 szklanka wody,
  • 5 jajek,
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • Masa:
  • 25 dag margaryny,
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 żółtek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 15 dag poziomek,
  • 4 dag zmielonych biszkoptów


Wykonanie:

Zagotować wodę z solą i tłuszczem. Odstawić z ognia. Na gorącą wodę wsypać przesianą mąkę i mieszać szybko, starannie rozbijając grudki. Postawić na ogniu i ogrzewać 35min,nadal mieszając, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Wówczas zestawić z ognia, schłodzić i nie przestając mieszać dodawać kolejno po jednym jajku. Wyrabiać do zupełnego ostudzenia. Płaską blachę wy smarować dokładnie tłuszczem. Ciasto nabierać łyżką i w odstępach 5-6cm kłaść płaskie kule o wielkości małych jabłek. Piec 25-30 min w bardzo gorącym piekarniku (uprzednio nagrzanym 190-220C). Przez pierwsze 10min nie wolno otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Potem lekko uchylić, aby para wodna wydostała się na zewnątrz. Po upieczeniu ciastka powinny być równomiernie wysuszone i zrumienione. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito. Połączyć z masą żółtkowo-margarynową, dodać zmielone biszkopty, wymieszać. Do smaku doprawić sokiem z cytryny. Ostudzone ptysie ostrym nożem przekrajać na pół i przełożyć przygotowaną masą. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.