Przepis na Ptysie z masą z poziomek
Składniki :
- Ciasto:
- 18 dag mąki,
- 8 dag masła lub margaryny,
- 1 szklanka wody,
- 5 jajek,
- sól
- tłuszcz do formy
- Masa:
- 25 dag margaryny,
- 25 dag cukru pudru
- 6 żółtek,
- sok z 1/2 cytryny,
- 15 dag poziomek,
- 4 dag zmielonych biszkoptów
Wykonanie:
Zagotować wodę z solą i tłuszczem. Odstawić z ognia. Na gorącą wodę wsypać przesianą mąkę i mieszać szybko, starannie rozbijając grudki. Postawić na ogniu i ogrzewać 35min,nadal mieszając, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Wówczas zestawić z ognia, schłodzić i nie przestając mieszać dodawać kolejno po jednym jajku. Wyrabiać do zupełnego ostudzenia. Płaską blachę wy smarować dokładnie tłuszczem. Ciasto nabierać łyżką i w odstępach 5-6cm kłaść płaskie kule o wielkości małych jabłek. Piec 25-30 min w bardzo gorącym piekarniku (uprzednio nagrzanym 190-220C). Przez pierwsze 10min nie wolno otwierać drzwiczek, bo ptysie opadną. Potem lekko uchylić, aby para wodna wydostała się na zewnątrz. Po upieczeniu ciastka powinny być równomiernie wysuszone i zrumienione. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez gęste sito. Połączyć z masą żółtkowo-margarynową, dodać zmielone biszkopty, wymieszać. Do smaku doprawić sokiem z cytryny. Ostudzone ptysie ostrym nożem przekrajać na pół i przełożyć przygotowaną masą. Z wierzchu posypać cukrem pudrem.