Przepis na Ptysie

Przepis na Ptysie

Składniki :

  • 7 1/2 dkg masła
  • 15 dkg mąki
  • 1/4 l mleka
  • szczypta soli
  • 3 - 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 słodkiej śmietanki
  • 2 tor. proszku usztywniającego śmietanę
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego


Wykonanie:

W dużym garnku z uchwytem rozpuścić tłuszcz.
Przesiać mąkę na papier.
Mleko i sól dodać do tłuszczu, zagotować. Wsypać mąkę i wymieszać krótko trzepaczką. Ciasto mieszać drewnianą łyżką, aż będzie gładkie i odklei się od dna.
Garnek zdjąć z płyty.
Dodać 1 jajko i dobrze ucierać.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić do schłodzenia.
Dodać proszek do pieczenia i kolejne jajko i dobrze wymieszać.
Ciasto włożyć do szprycki i wycisnąć 8 grudek na natłuszczoną blachę.
Piec ok. 30 min. przy temp. 225 st.C.
Zostawić na 10 min do wysuszenia.
Jeszcze ciepłe należy przekroić.
Ostudzone ptysie napełnić bitą śmietaną z cukrem waniliowym.