Przepis na Ptysiowe pierscienie

Przepis na Ptysiowe pierscienie

Składniki :

  • Ciasto ptysiowe:
  • 200 g mąki,
  • 100 g masla,
  • 5 jaj,
  • 250 ml wody,
  • sol.
  • Inne:
  • 100 g migdalow,
  • 2-3 lyzki cukru,
  • maslo do posmarowania blachy.


Wykonanie:

1. Migdaly sparzyc, obrać ze skorki, drobno posiekać. Wymieszac z cukrem i rozsypac rowno na papierze pergaminowym posmarowanym maslem.
2. Przygotowac ciasto: zagotowac wode z maslem i szczypta soli. Na wrzacy plyn
wsypac przesiana make i szybko ucierac na malym ogniu. Gdy ciasto bedzie
gladkie, lsniace i zacznie odstawac od scianek garnka, zdjac z ognia i lekko
ostudzic. Wbijac po jednym jaju, przez caly czas ucierajac, az ciasto zupelnie ostygnie.
3. Ciasto przelozyc do rekawa cukierniczego. Wyciskac na papier dlugie walki,
obtaczac w migdalach z cukrem, nastepnie pokroic na kawalki i, zlepiajac
konce, formowac pierscienie.
4. Posmarowac blache cienko maslem i ulozyc pierscienie w duzych odstepach.
5. Piec ok. 25 min w ogrzanym piekarniku w temp. 180żC (przez pierwsze 15 min
nie otwierac piekarnika).
- Ptysiowe pierscienie mozna tez upiec bez migdalow.