Przepis na Racuchy z jabłkami 1

Przepis na Racuchy z jabłkami  1

Składniki :

  • 1 łyżka drozdzy
  • 1 szklanka mleka
  • okolo 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko
  • 2 lyzki cukru


Wykonanie:

W malej miseczce utrzec żółtko z cukrem. W glebszej misce pokruszyc drozdze, zalac mlekiem, dodać żółtko i tyle mąki, aby utworzyc mase gesta jak smietana. Roztrzepac widelcem, az bedzie gladkie. Odstawic w cieple miejsce na 30 min. Obrane jablka pokroic w plastry.
W tym momencie sa dwa sposoby przyrzadzania.
Pierwszy to tak: Na goraca patelnie z rozgrzanym olejem (okolo 2 lyzki) wylac krazki plynnego, urosnietego ciasta okolo 10 cm srednicy. Na to klasc plaster jablka i zalac go odpowiednia iloscia ciasta, aby kompletenie zatopic jablko. Gdy jedna strona sie zrumieni, odwrocic.
Drugi sposob to taki, ze wrzuca sie jablka bezpozrednio do ciasta i wylawia łyżka, wylewajac na patelnie razem z ciastem.
Usmazone racuchy osaczyc na papierowych recznikach. Posypac cukrem pudrem. Podawac gorace, ze smietana. Jakos kawa zbozowa z mlekiem kojarzy mi sie z racuchami.