Przepis na Rogaliki z masa orzechowa

Przepis na Rogaliki z masa orzechowa

Składniki :

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 40 g drozdzy,
  • 250 ml śmietany,
  • 1 jajo,
  • 2 zoltka,
  • 100 g cukru,
  • 80 g masla,
  • wanilia,
  • skorka cytrynowa,
  • sol.
  • Masa orzechowa:
  • 250 g luskanych orzechow wloskich lub laskowych,
  • 250 g cukru pudru,
  • wanilia,
  • 125 ml smietanki 18%.
  • Inne:
  • 1 jajo do posmarowania rogalikow,
  • cukier puder do posypania lub lukier (patrz "paczki z.."),
  • maslo do wysmarowania blachy.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z cukrem. Dodać smietane, make, zoltka, jajo, roztopione i
przestudzone maslo (1 lyzke masla odlozyc), roztarta wanilie, skorke cytrynowa i szczypte soli. Dokladnie wyrobic ciasto, przykryc, odstawic w cieple
miejsce na 1 godz.
2. Przygotowac mase: orzecy zemlec, utrzec na jednolita mase z cukrem, wanilia
i smietanka (zamiast smietanki mozna dodać 2 ubite bialka).
3. Gdy ciasto wyrosnie, rozwalkowac na grubosc 5 mm, pokroic w pasy szerokosci
10 cm, a nastepnie pasy na trojkaty, posmarowac je pedzelkiem namoczonym w
masle. Na srodku kazdego trojkata polozyc 1 lyzeczke masy orzechowej i
zwijac od podstawy w kierunku wierzcholka, nadajac mu ksztalt rogalika.
4. Rogaliki ulozyc w odstepach na blasze posmarowanej maslem, odstawic do wyrosniecia. Przed wlozeniem do piekarnika posmarowac rogaliki jajem roztrzepanym z 1 łyżka wody. Piec 20-25 min w temp. 180-200żC. Oproszyc cukrem pudrem lub polukrowac.