Przepis na Rogaliki z roza lub masa makowa

Przepis na Rogaliki z roza lub masa makowa

Składniki :

  • Ciasto:
  • 500 g mąki,
  • 40 g drozdzy,
  • 250 ml śmietany,
  • 1 jajo,
  • 2 zoltka,
  • 100 g cukru,
  • 80 g masla,
  • wanilia,
  • skorka cytrynowa,
  • sol.
  • Masa makowa:
  • 250 g maku,
  • 120 g cukru,
  • 1 łyżka masla,
  • 1 łyżka drobno posiekanej smazonej skorki pomaranczowej,
  • 1 łyżka rodzynkow,
  • wanilia,
  • 2 bialka.
  • lub:
  • 250 g rozy utartej z cukrem (lub konfitury z rozy).
  • Inne:
  • 1 jajo do posmarowania rogalikow,
  • cukier puder do posypania lub lukier (patrz "paczki z.."),
  • maslo do wysmarowania blachy.


Wykonanie:

1. Drozdze rozetrzec z cukrem. Dodać smietane, make, zoltka, jajo, roztopione i
przestudzone maslo (1 lyzke masla odlozyc), roztarta wanilie, skorke cytrynowa i szczypte soli. Dokladnie wyrobic ciasto, przykryc, odstawic w cieple
miejsce na 1 godz.
2. Przygotowac mase makowa: mak opłukać, zalac wrzatkiem, gotowac 15 min, odstawic na 1 godz. Odcedzic, zemlec 3 razy. Rozgrzac maslo, wlozyc mak, cukier, oplukane rodzynki, roztarta wanilie i skorke pomaranczowa. Smazyc 10
min. Ostudzic, dodać piane ubita z bialek, wymieszac.
3. Gdy ciasto wyrosnie, rozwalkowac na grubosc 5 mm, pokroic w pasy szerokosci
10 cm, a nastepnie pasy na trojkaty, posmarowac je pedzelkiem namoczonym w
masle. Na srodku kazdego trojkata polozyc 1 lyzeczke rozy lub masy makowej,
zwijac od podstawy w kierunku wierzcholka, nadajac mu ksztalt rogalika.
4. Rogaliki ulozyc w odstepach na blasze posmarowanej maslem, odstawic do wyrosniecia. Przed wlozeniem do piekarnika posmarowac rogaliki jajem roztrzepanym z 1 łyżka wody. Piec 20-25 min w temp. 180-200żC. Oproszyc cukrem pudrem lub polukrowac.