Przepis na Rolada biszkoptowa z marmoladą

Przepis na Rolada biszkoptowa z marmoladą

Składniki :

  • 5 jaj,
  • 10 dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego,
  • 10 dag (5 łyżek) mąki pszennej,
  • 20 dag marmolady,
  • 2 dag (1 łyżka) cukru pudru,
  • papier pergaminowy do wyłożenia formy,
  • tłuszcz do wysmarowania papieru


Wykonanie:

Płaską formę wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Ubić sztywną pianę z białek. Do żółtek dodawać partiami pianę i przesianą mąkę. Ciasto lekko wymieszać, umieścić w formie i wyrównać na grubość około 1 1/2 cm. Piec w gorącym piekarniku 10-15 min. Upieczony placek wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry, ściągnąć papier i zwinąć lekko za pomocą ściereczki. Przestudzony placek rozwinąć, posmarować równo marmoladą lub dowolną masą. Ciasto ponownie zwinąć i pozostawić 30-60 min w ściereczce. Ściereczkę zdjąć, roladę pokrajać w skośne kawałki grubości 1 cm, posypać cukrem pudrem.