Przepis na Rolada biszkoptowa z masą poziomkową

Przepis na Rolada biszkoptowa z masą poziomkową

Składniki :

  • Ciasto:
  • 6 żółtek,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 7 białek,
  • 10 dag mąki,
  • 1 łyżka octu 6%,
  • tłuszcz do formy,
  • 3 dag cukru pudru do posypania,
  • cukier waniliowy
  • Masa:
  • 15 dag konfitur poziomkowych,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 1 cytryna


Wykonanie:

Płaską formę wyłożyć papierem wysmarowanym tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Ubić sztywną pianę z białek. Do żółtek dodawać partiami pianę i przesianą mąkę. Ciasto lekko wymieszać, umieścić w formie i wyrównać na grubość około 1 1/2 cm. Piec w gorącym piekarniku 10-15 min. Upieczony placek wyłożyć na ściereczkę, odwracając dnem do góry, ściągnąć papier i zwinąć lekko za pomocą ściereczki. Przestudzony placek rozwinąć, posmarować równo marmoladą lub dowolną masą. Ciasto ponownie zwinąć i pozostawić 30-60 min w ściereczce. Ściereczkę zdjąć, roladę pokrajać w skośne kawałki grubości 1 cm, posypać cukrem pudrem.