Przepis na Rolada czekoladowo-bakaliowa

Przepis na Rolada czekoladowo-bakaliowa

Przepis na Rolada czekoladowo-bakaliowa

Składniki :

  • 1 margaryna palma,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 łyżek skondensowanego mleka lub śmietanki,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka koniaku,
  • do nałożenia:
  • 10 dag drobnych herbatników,
  • 5 dag łuskanych orzechów,
  • 5 dag osączonych konfitur z wiśni lub rodzynki


Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę. Dodać ocet i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, uwalając, aby nie uszkodzić jej struktury. Szeroką blachę o niskich brzegach wyłożyć pergaminem posmarowanym tłuszczem. Wylać na pergamin ciasto, wyrównać na grubość ok. 1,5 cm Wstawić do gorącego piekarnika (160-180C) i piec 15 min. Ciasto po upieczeniu powinno być lekko zrumienione i miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się. Zsunąć je z blachy przy pomocy szerokiego noża na ściereczkę i zwinąć w rulon razem ze ściereczką: Ostudzić, rozwinąć, ściereczkę usunąć. Konfitury poziomkowe rozetrzeć na pulchną masę z cukrem pudrem i zakwasić sokiem z cytryny. Masą posmarować wewnętrzną powierzchnię biszkoptu, zwinąć ciasto w rulon, zawinąć w serwetę. Zostawić na 20 min, a następnie pokrajać w skośne plastry o grubości 1 cm. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.